Mijn vader was een Marconist
Amazing Stroopwafels

Mijn naam is John W.Vrijdag en ben nu vijf en zeventig jaar oud. Een vaardigheidsdiploma machineschrijven met 10 vingers heb ik gehaald op 25 maart 1954. Heb nog steeds 10 vingers maar type er met 2.
Op 21 juli 1954 m'n Mulo diploma gehaald en wat moet een mens dan. Zo spoedig mogelijk een paar peso's verdienen, want we waren thuis zo arm als de mieren. Ben bij een graanfactor in Schiedam terecht gekomen tegen een salaris van 60 gulden per maand en met gebruik van bromfiets. Monsters trekken van granen, zaden en peulvruchten in de Rotterdamse havens. Hardstikke leuk maar ook weer niet iets om je hele leven te blijven doen.
Op 1 november 1954 kreeg een betrekking als aankomend bediende zonder vooruitzichten bij Coebergh & de Bruyn likeurstokers en distillateurs te Schiedam. Vr en na zessen Coebergh' s zoete Bessen! (liefst volle flessen) Salaris weet ik niet meer zal wel niet al te veel geweest zijn. De hele dag geleidebrieven tikken voor het vervoer van sterke drank naar diverse bestemmingen. D'r hing een levensgrote stationsklok in die typekamer met een paar enorme wijzers. Daar zat ik de hele dag naar te kijken en het leek wel of dat ding defect was. Was niet vooruit te branden. Op een mooie dag in mei 1955 vroeg ik zeer beleefd om een snipperdag maar dat moest je 14 dagen van tevoren aanvragen, weet ik veel! Wie kan er nu weten wat voor weer het over 14 dagen is. Heb mezelf toen maar op staande voet ontslagen.
M'n vader had zijn halve leven gevaren als kok bij de H.A.L. als Chef kok en daar een kennis van me van de Mulo voor Radio Telegrafist leerde (heet tegenwoordig studeren of zo) ben ik bij Radio Instituut Steehouwer in de Graaf Florisstraat in Rotterdam gekomen. Schoolgeld 90 gulden per kwartaal. Gevolg moest op m'n vrije middagen medicijnen rondbrengen voor een apotheek en 's avonds bij de PTT op het Centraal Station in Rotterdam nog wat bijverdienen. De studieboeken waren second hand en geld voor een uniform was niet aanwezig.
We kregen les van meneer de Boer. Vakken: seinen en opnemen, voorschriften (Radio Regelement Atlanctic City 1948, Veiligheidsverdrag ter Beveiliging van Mensenlevens op zee, Londen 1952), aardrijkskunde en Engels. Radiotechniek werd gegevens door den Dijke.
Het was het een leuke tijd. Moest als een wilde zien dat diploma te halen want de militaire dienst stond reeds te wachten. Was al ingedeeld bij de
Marine ondanks het feit dat ik verklaard had last te hebben van zeeziekte. 
Op 29 november 1957 examen gedaan in Den Haag Scheveningseweg 6. De inspectie Kust- en Scheepsradio was gevestigd in een oud herenhuis Seinen 5, (dit was voldoende), opnemen 8, voorschriften 7, engels 7, aardrijkskunde 7, techniek 7.


Scheveningseweg 6 Den Haag


Inspectie Radio Holland Eekhoutstraat 2 Rotterdam

Heb me aangemeld bij Radio Holland (moest wel anders militaire dienst) Het eerste wat ze zeiden was "Waar blijf je nu!". Vond ik al een beetje vreemd, dacht dat de examenuitslagen geheim waren. Had me 2 jaar rot gewerkt en eerst even vakantie genomen maar dat heb ik ze niet uitgelegd. Achteraf gezien heb ik het niet daverend naar m'n zin gehad bij Radio Holland. Het zal wel aan de tijd of aan mezelf gelegen hebben
TOP